مدیرعامل شرکت گاز چهارمحال و بختیاری گفت: در صورت تداوم وضع موجود ذخایر انرژی ایران تا افق سال 1405 اتمام و کشور تبدیل به واردکننده انرژی خواهد شد.
اسماعیل هیبتیان امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در شهرکرد با تأکید بر ضرورت حفظ و صیانت از ذخایر ملی در کشور اظهار داشت: حفظ و صیانت از ذخایر و منابع چه بر روی زمین و چه در اعماق آن و استفاده اصولی و منطقی از آن بر اساس رویهای متعادل از موارد مهمی بوده که در دین مقدس اسلام درباره آن تأکید فراوان شده است.
وی افزود: این در حالیست که گاز طبیعی به عنوان یکی از حاملهای مهم انرژی از جمله ذخایر ارزشمندی بوده که به عنوان یک سرمایه ملی در این مقوله از جایگاه والاتری برخوردار است.
هیبتیان با استناد به بیانات مقام معظم رهبری در راستای اصلاح الگوی مصرف گفت: اسراف شیوع یک بیماری واگیردار در جامعه است که نه تنها از لحاظ اقتصادی بلکه از لحاظ فرهنگی نیز بر جامعه تأثیرات منفی بسیاری بر جای میگذارد.
مدیرعامل شرگت گاز چهارمحال و بختیاری به جایگاه مصرف گاز در ایران اشاره کرد و گفت: آمار نشان میدهد که ایران با داشتن رتبه دوم ذخایر گازی جهان، سومین مصرف کننده و چهارمین تولیدکننده گاز جهان است.
وی تصریح کرد: متأسفانه این در حالیست که حدود 30 درصد گاز تولیدی در کشور اسراف میشود.
هیبتیان با بیان اینکه تنها دو کشور آمریکا و روسیه مصرف گاز طبیعی آنها از ایران بیشتر است، گفت: این درحالیست که از نظر سرانه مصرف گاز طبیعی ایران با مصرف سرانه یک هزار و 700 مترمکعب گاز در سال در میان 213 کشور جهان در جایگاه بیستم قرار دارد، در صورتی که که آمریکا در این ردهبندی رتبه شانزدهم را به خود اختصاص داده است.
وی با تأکید بر اینکه افزایش شدت مصرف انرژی در ایران بیش از چهار برابر متوسط جهانی است، گفت: این مسئله یک تهدید جدی برای آینده ذخایر انرژی کشور و عدم امکان صادرات نفت و گاز در آینده خواهد بود.
هیبتیان با بیان اینکه پیش از انقلاب تنها پنج شهر کشور از نعمت گاز طبیعی برخوردار بودند، گفت: در استان چهارمحال و بختیاری هیچ شهر و روستایی از شبکه توزیع گاز بهرهمند نبودند و امروز به برکت نظام مقدس جهموری اسلامی تقریبا 93 درصد جمعیت کشور و 80 درصد جمعیت استان از این نعمت الهی بهرهمند هستند.
وی با تأکید بر لزوم مصرف بهینه و پرهیز از مصرف بیرویه گاز خاطرنشان کرد: عدم رعایت این موضوع باعث میشود بخش انرژی کشور که تأمین کننده قسمت عمده منابع ارزی و عامل اصلی رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور است، با چالش جدی مواجه شود.
مدیرعامل شرکت گاز چهارمحال و بختیاری به مهمترین پیامدهای بهینهسازی مصرف گاز در کشور اشاره کرد و گفت: باتوجه به میزان سرانه مصرف در گاز چنانچه این روند ادامه یابد تهدیدی برای تحقق اهداف سند چشمانداز کشور خواهد بود چراکه در سال 1405 با این روند در تولید و مصرف انرژی به یک نقطه سر به سر خواهیم رسید.
وی تصریح کرد: به عبارت دیگر از سال 1405 به بعد ایران تبدیل به یک واردکننده انرژی خواهد شد، برهمین اساس اجرای سیاستهای بهینهسازی مصرف انرژی و گاز امری حیاتی و اجتنابناپذیر خواهد بود.
هیبتیان به کارگیری همزمان ابزارهای قیمتی و غیر قیمتی سیاستگذاری را از موثرترین راهکارهای جلوگیری از مصرف بیرویه انرژی در کشور برشمرد و گفت: اصلاح الگوی مصرف، کنترل و مدیریت تقاضا در بخشهای مختلف، اجرای صحیح مبحث 19 مقررات ملی ساختمان از دیگر راهکارهای جلوگیری از مصرف بیرویه انرژی در کشور است.
وی ادامه داد: عایقکاری دیوارهای خارجی ساختمان، نصب پنجرههای دوجداره مناسب، عایق کاری تأسیسات گرمایشی و سرمایشی ساختمان، نصب سیستمهای کنترل مرکزی هوشمند موتورخانهها در ساختمانها، تجهیز ساختمانهای بزرگ به سیستم کنترل هوشمند موتورخانه از مهمترین اثرات اجرایی شدن مبحث 19 مقررات ملی ساختمان در راستای کاهش مصرف گاز است.
هیبتیان اضافه کرد: باتوجه به اینکه مطابق سند چشمانداز جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 ایران باید به جایگاه دوم در تولید گاز طبیعی جهان و جایگاه اول فناوری نفت و گاز در منطقه تبدیل شود، از این رو هدفمند کردن یارانههای انرژی و ارتقای فناوری از جمله الزامات موجود برای تحقق این هدف است.
وی خاطر نشان کرد: البته باید توجه داشت که سیاست افزایش قیمت بدون ایجاد زیرساختهای لازم به شوک اقتصادی تبدیل میشود و از طرفی اجرای سیاستهای غیر قیمتی بدون اعمال سیاستهای قیمتی موثر نخواهد بود، برهمین اساس این دو مقوله باید به طور همزمان اجرا شوند.
هیبتیان استفاده حداکثری از موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی و معماری مطلوب را از دیگر راهکارهای ذکر شده برای بهینهسازی مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری نام برد و افزود: تولید تجهیزات ساختمانی با کارآیی انرژی بالا، اجرای ضوابط برچسپ انرژی ساختمان، حمایت از ارتقای فناوری در تولید تجهیزات کممصرف، اصلاح تعرفه، مدیریت تقاضای گاز طبیعی و فرهنگسازی و آموزش از دیگر این راهکارها محسوب میشود.
وی خاطرنشان کرد: در دیدگاه نوین، بهینهسازی مصرف انرژی گاز به عنوان مطمئنترین، پاکترین و با صرفهترین منبع تأمین انرژی آینده جهان شناخته شده است، تا حدی که از آن به عنوان سوخت پنجم نام میبرند.